6. Búvárlámpával vagy nélküle - Sparklights.eu
0

Cart

  • The cart is empty

6. Búvárlámpával vagy nélküle


Az előző blog olvasói közül néhányan üzentek nekem. Többen figyelmeztettek, hogy nyelvtani hibát követtem el (szóismétlés, amit javítottunk), és voltak olyanok, akik több információt, és összehasonlító video-t kértek az Adriai merülésekről lámpával vagy nélküle. Vannak olyanok is, akik feszegetik azt a kérdést, hogy 30 méter mély vízben miért látható a sárga és piros szín, hiszen azok eltűnnek a legfelső vízrétegekben (lásd lenti fotó a csillagról). Ezt akkor érdemes egy kicsit megvizsgálni.

Azt már tudjuk, hogy a víz szépen lassan a mélység növekedésével eltünteti a színeket, de miért is?

 A lenti ábrán láthatjátok az elektromágneses hullámhossz kategóriákat, köztük a látható fényt is. Az ábrán jobbról balra haladva a hullámhosszok energiája egyre nől. Ez a mi esetünkben azt jelenti, hogy a látható tartományon belül a kép jobb oldalán lévő pirosnak a legkisebb az energiája, míg a bal oldalon lévő kéknek a legnagyobb. Minél nagyobb az energia, annál könnyebben hatol át akadályokon. Az ábrán láthatjuk, hogy az X-rays (Magyarul Röntgen sugár) jóval, több  energiával rendelkezik, mint a látható fény tartomány, ezért, mint ahogy mindenki tudja, ezzel képesek vagyunk az emberi szervezetet is részben átvilágítani.

Búvár szempontból nézve, minél nagyobb energiájú a fény, annál több vízen képes áthaladni. Ezért van, hogy 40 méteren már csak a nagy szürkeség és kékség látható, hiszen addig az összes alacsonyabb energiájú fény elnyelődik.

Akkor jogos a kérdés, hogy miért tudunk mégis színesben látni a 40 m-es mélységben.

Erre egyszerű a válasz. A nálunk lévő jó minőségű búvárlámpa fehér fénye (hasonlóan a nap fényéhez) egy kevert fény, amiben megtalálható az összes hullámhossz. A Sparklights Action búvár lámpákban lévő fehér fénynél az 5500 K színhőmérsékletet használjuk, és tesszük mindezt azért, hogy mindent a lehető leg természetesebb formában lássunk.

Sajnos a lámpával is igaz, hogy annak a fényét is elnyeli a víz, és azt is pontosan úgy, mint a természetes fényét, tehát a piros tűnik el először. Tovább rontja a helyzetünket, hogy nem csak a szemünk és a nézett tárgy távolsága a döntő, hanem sajnos azt a távolságot is figyelembe kell vennünk, ami a búvárlámpa és a tárgy között van. Egyszerűsítetten ez azt jelenti, hogy mindenhez a lehető legközelebb kell mennünk, hogy megközelítőleg a természetes színeket lássuk. A legközelebb azt jelenti, hogy mindenképpen 2-3 m-en belül kell lennünk, de az ideális távolság az 1m, vagy az alatt  van.

Sparklights Action 7F búvár lámpával, vagy nélküle

Itt találod azt a lámpát, amivel a bemutatott képek és videó készült:

https://sparklights.eu/product/view/7f_alap_csomag_feher_szin-1

https://sparklights.eu/product/view/7f_alap_csomag_szurke_szin-4

Végezetül itt találtok egy rövid videót, amiben bemutatjuk, hogy mit láttok az Adrián, víz alatt Sparklights búvár lámpákkal megvilágítva, vagy nélküle.

More posts about our lights

38. Dive trips in the autumn

Topics

Our company is located in Jászberény (Eastern Hungary), on Ipartelep Street. We started our operations in 1996, as a privately owned Hungarian company. We produce electromechanical parts and internal cables (cable assemblies, connectors, switches, and electric fittings). Our clients are primarily multinational companies based in Hungary and Europe, operating in a wide range of industries: automotive, industrial electronics, telecommunications, and domestic appliances.

We have nearly two decades of production experience in the areas of cable confectioning, internal cable production, and electronic assembly, offering a high level of service to our Clients. In recent years we have been placing great emphasis on technical development and capacity expansion, which resulted in the steady expansion of our clientele...