1. Hogyan vásároltam 10 kg búvárlámpát, majd „dobtam ki” őket egy új innováció miatt... - Sparklights.eu
0

Cart

  • The cart is empty

1. Hogyan vásároltam 10 kg búvárlámpát, majd „dobtam ki” őket egy új innováció miatt...


Szikra Szabolcs vagyok a Sparklights Action Light termékek gyártójának tulajdonosa. Az elmúlt több mint 20 évben a családi vállalkozásunkat garázscégből, több mint 300 főnek munkát adó céggé fejlesztettük. Fő tevékenységi területünk az elektromos alkatrészek gyártása autókhoz és háztartási eszközökhöz.

Néhány kollégámal sok-sok éve búvárkodással foglalkozunk. Jómagam a búvár videók készítésére szakosodtam, illetve búvár fotókat is készítek.

Amint azt egy bölcs fotós barátunk mondotta „Víz alatti fényképezéshez csak az atomvillanás ad elég fényt”. Persze ez azért túlzás, de bizton kijelenthetjük, hogy mind a víz alatti videók készítéséhez, mind a víz alatti fényképezéshez elengedhetetlen a nagy intenzitású, megfelelő színhőmérsékletű, és megfelelően beállított mesterséges fény.

Természetesen én is igyekeztem megvenni a pénztárcámhoz, tudásomhoz, és tapasztalatomhoz mérten a legjobb elérhető eszközöket, így lámpákat, vakukat is. Az volt az általános tapasztalatom, hogy minden termék rendkívül drága, és ha a teljes spektrumot le akarom fedni, akkor vennem kell minimum 4 féle lámpát, illetve sokszor típusonként nem is csak egyet, hanem minimum 2 db-ot.  Mert ugye aki búvár videókat készít, annak tudnia kell, hogy a jó felvételek érdekében illik több szögből megvilágítani az objektumot (erről később a blogunkon majd részletesen ís írok …).

Először vásároltam 10 fokos pont fényt világító kereső lámpából egyet, de mivel 1 lámpa tartalékba is kell,  lett belőle kettő. Sajnos a videókhoz ez nem volt megfelelő, mivel kiégette a kép közepét, oldalt meg maradt a sötétség, ezért vettem videózáshoz is egy lámpát, ami már 120 fokos szöget tudott. Ekkor minden tökéletesnek tűnt, de csakhamar megtanultam, hogy ugye egy nem elég, tehát jött a második és akkor már úgy gondoltam, nekem az életbe másik lámpa nem kell, csodálatos víz alatti felvételeket tudok majd készíteni.

Az egyik Vörös tengeri szafari alkalmával egy barátom megmutatta az új szerzeményét, egy UV fényű lámpát. Gondolhatnánk, hogy minek is a tengerbe az UV fény, hiszen az csak éjszakai szórakozóhelyek kelléke, és talán még a bankok pénztárosai is használják, de ezen kívül semmire sem jók. No de ez nem így van.  A korallok jelentős része a biofluoreszcenciának köszönhetően az UV fényben csodálatosan világít, és ezen kívül még sok-sok tengeri lény tesz így (erről is későbbi blogunkban írok majd részletesen …). Ennek az élménynek a hatására ismét lámpa vásárláson törtem a fejem. Szerencsére jött a karácsony, így az ünnepekre megjött 2 db UV lámpa, aminek nagyon örültem, és alig vártam, hogy ismét a víz alá mehessek, de mivel tél volt, így hónapokat kellett várnom.

Várakozás közben úgy döntöttem, hogy utána nézek milyen lámpák vannak még, mert akkor legyen már mindenem meg, ami csak szükséges lehet. Olvastam, hogy a tengerben élő lények szinte egyike sem látja a piros színt, hiszen mint tanult búvárok pontosan tudjuk, ez a szín 5 m-re a víz felszínétől teljesen eltűnik. Így a piros fény látása haszontalan tulajdonság az élőlényekben, és az evolúció csak a hasznos tulajdonságokat tartja meg. Ebből aztán következik, hogy az állatokat még éjjel sem zavarja a piros fényű lámpa, hiszen nem látnak belőle semmit. Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy ismét jött 2 db, most már piros színű lámpa is.

Végre itt volt a tavasz, és indultam az évad első búvár túrájára. Szokás szerint összeszedtem a felszerelést. Mindent ki szoktam teríteni a pince padlójára, és szépen sorba ellenőrzök mindent, hiszen olyan sok felszerelést kell vinnünk, hogy az ember képtelen elsőre mindegyiket egyenként bepakolni a táskába úgy, hogy ne felejtsen el semmit.  Ekkor elérkeztem a lámpákhoz. Kipakoltam 2 vakut, 8 db lámpát, hozzájuk az elemeket, tartalék elemeket, akkumulátorokat, akkumulátor töltőket, rögzítő eszközöket, és azt láttam, hogy mind súlyban, mind térfogatra közel megegyezett a teljes búvár felszerelésem méretével. Nem volt mit tenni, vennem kellett másik táskát, amibe csak a fotós, videó felszereléseim lesznek a jövőben. Ez persze azt is jelentette, hogy bárhova megyek, minden esetben 2 csomaggal megyek, és komoly súlyt cipelek. Ez persze a repülős utakon extra pénz, és nem kevés kínlódás, hiszen pontosan tudjuk, hogy a búvár felszerelés önmagában is jelentős súly és térfogat. Ekkor kezdtem el azon gondolkodni, hogy ez így nem jó, és keresni kell valami megoldást.

Ebből jött az ötlet, hogy képesek lennénk a piacon kapható búvár lámpáknál jobbat, kisebbet, multifunkciósat és olcsóbbat gyártani, hiszen az ipari tömeggyártásban 20 éves tapasztalatunk van.

Az elmúlt 1,5 évben összeállítottunk egy tervező csapatot, aminek a része volt 1 fő villamosmérnök (Vágó Mihály), 1 fő gépészmérnök (Szikra Szabolcs RESCUE diver) , 1 fő termék és szerszám tervező mérnök (Czabai Zoltán RESCUE diver), 1 fő a szerszámkészítés vezetője (Horváth Ádám), 1 fő projekt vezető (Darók Adrián),  továbbá a horvátországi Adriadive búvárbázis tulajdonosa és merülésvezetője (Tóth István, Instructor Trainer). Közösen megterveztünk, kifejlesztettünk, sokszorosan leteszteltünk, és gyártásba vettünk egy MULTIFUNKCIÓS búvár lámpa családot (Sparklights Action Light), és hozzá kiegészítőket.

Nagy hangsúlyt fektettünk a biztonságos működésre, a MINI kivitelre, hogy senkit ne zavarjon a mozgásban, a nagy teljesítményre, szétszerelés mentes töltésre, mert így biztosan nem ázik be, és a minden igényt kielégítő, kellően széles portfólióra.

A lehető legmegbízhatóbb, jól működő termékek kifejlesztésének az érdekében az elmúlt egy évben több specifikáció szerinti lámpát terveztünk meg, gyártottunk le, és teszteltük őket, majd tanultunk a hibáinkból és a következő specifikációban már egy javított kivitelt terveztünk meg, gyártottuk le, teszteltük, és így tovább, egészen 21 ig. Összesen teszteltünk több mint 100 db lámpát, együttesen több ezer merülésen vettek részt. Ebben sokat segített Szikráné Fekete Erika (AOWD), Tóth István (Instructor Trainer), Túri Béla (Instructor Trainer), Száva Zoltán (Instructor Trainer), és közel 50 búvár, akik kipróbálták és végtelen sokszor használták és tesztelték a termékeket.

A Sparklights Action Light termék családba tartozó, fél tenyérnyi lámpában benne vannak azok a funkciók, amik korábban csak külön-külön voltak elérhetőek (kereső fény, szórt fény a videóhoz, UV és kék fény a biofloureszcenciához, Piros fény a diszkrécióhoz), használható hozzá egy egyszerű telefon töltő, nem kell hozzá tartalék elem, és így sokkal kevesebb felszerelést kell magammal vinni, és mégis minden igény ki van elégítve.

Manapság a lámpáim már a zsebemben is elférnek és újra egy táskával járok búvárkodni...

More posts about our lights

38. Dive trips in the autumn

Topics

Our company is located in Jászberény (Eastern Hungary), on Ipartelep Street. We started our operations in 1996, as a privately owned Hungarian company. We produce electromechanical parts and internal cables (cable assemblies, connectors, switches, and electric fittings). Our clients are primarily multinational companies based in Hungary and Europe, operating in a wide range of industries: automotive, industrial electronics, telecommunications, and domestic appliances.

We have nearly two decades of production experience in the areas of cable confectioning, internal cable production, and electronic assembly, offering a high level of service to our Clients. In recent years we have been placing great emphasis on technical development and capacity expansion, which resulted in the steady expansion of our clientele...